Odpad

Odpad

NIKDY NEVIEŠ, ČO MÔŽEŠ NÁJSŤ.

Hrdinami filmu Odpad sú traja chlapci, ktorých domovom je centrálna skládka v brazílskom Riu. Každý deň ju prehľadávajú s nádejou, že nájdu niečo, čo im aspoň na chvíľu zlepší život. Netušia, že už ten ďalší nález ich životy nenávratne zmení. Režisér Stephen Daldry (Hodiny, Billy Elliot) s pomocou asi najpopulárnejšieho britského scenáristu súčasnosti Richarda Curtisa (Láska nebeská, Lásky čas) premenil svetový knižný bestseller Andyho Mulligana v napínavú dobrodružnú rozprávku pre dospelých, ktorá sa nie náhodou prezíva ,,Milionári z juhoamerickej chatrče“.

Tým mimoriadnym nálezom, ktorý Rafaela, Garda a R ata čaká, je peňaženka, ktorá obsahuje zdanlivo nesúvisiacu spleť poznámok, výstrižkov a jeden kľúč. Keď sa o ňu ale začne zaujímať polícia a ponúkne ako nálezné značnú sumu peňazí, uvedomia si, že našli asi niečo veľmi dôležité. Rozhodnutím nevydať nález do rúk úradom sa vydajú na vzrušujúcu a dobrodružnú, ale nebezpečnú cestu, ktorej smer bude pomáhať určovať práve obsah peňaženky. Ten totiž nie je štandardným neporiadkom, ktorý máme v peňaženke všetci, ale dômyselným kódom, ktorého vyriešenie môže jedného vysoko postaveného človeka klepnúť poriadne po prstoch. Aj preto rozbehla polícia také usilovné pátranie. A aj preto hľadá jeden detektív tak usilovne Rafaela, Garda a R ata. Čím bližšie sú k rozlúsknutiu záhady, tým je nebezpečenstvo väčšie. Veď, komu by chýbali traja chlapci, ktorí žijú na skládke?

,,Od začiatku som cítil, že by sme mohli stvoriť thriller, ktorý sa bude napätím a akciou blížiť filmom s Jasonom Bournom“ hovorí scenárista Richard Curtis. ,,Je plný naháňačiek, akcie a napätia, pritom sa ale neredukuje na klasický súboj medzi dobrom a zlom. V jeho strede sú traja úžasní chlapci. Také postavy ste ešte na filmovom plátne nevideli,“ dodáva scenárista.

Dĺžka podujatia: 115 minút
Rok výroby: 2014
Dátum lokálnej premiéry: 22. august 2015

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.

Réžia: Stephen Daldry • Kamera: Adriano Goldman • Scenár: Richard Curtis • Hudba: Antonio Pinto • Hrajú: Wagner Moura, Selton Mello, Rooney Mara, Martin Sheen, Rickson Tevez, Eduardo Luis, Gabriel Weinstein, Gisele Froés, André Ramiro, José Dumont a i.